неделя, 17 февруари 2008 г.

Парички - Щедростта на пролетта







Настъпи ли пролет, по ливади, в домашните градини или в големите паркове изведнъж зацъфтяват паричките – с латинско наименование Беллис переннис. Те са много нежни многогодишни растения, които у нас се отглеждат като двугодишни.
Произхождат от нашия континент, затова ще ги намерите в тучни тревни площи или закътани край някой храст. Развиват силно разклонена, но плитка коренова система. Листата са удължено ланцетни, групирани в приземна розетка. Съцветията са малки кошнички, образувани от два вида цветчета – плодни, жълти в централната част и безплодни, разположени в кръг около тях.
Най-често са бели, но понякога са розови, антоциановочервени или с червена периферия. В селекционираните сортове част от плодните цветчета са преминали в лигули, затова цветът не е прост, а кичест. Той е едър и достига 5-6 см в диаметър. Кичестите парички са създадени към 1750 г и са станали най-модерното за времето си цвете. Нощем и при лошо време лигулите се повдигат и съцветието се затваря. За това в Англия наричат точно този вид “око на деня”. Семената са плоски, много дребни – около 6000 в 1 грам. Запазват кълняемостта си 3-4 години.
Паричките са студоустойчиви. Успешно презимуват не само листата, но и пъпките. Растенията не са много взискателни към условията на отглеждане. Но те са по-красиви, ако им е отредено слънчево място. Почвата трябва да е средно тежка и да е добре наторена. Наличието на влага се отразява много добре върху оформянето на цветовете.
Растенията се размножават чрез семена и разделяне на коренищата. Семената се засяват през юни – юли в открити лехи. За тази цел се избират сенчести места. Най-добре е през август да пикирате растенията на разстояние 5-6 см. През октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 10 – 15 см. Много красиви са комбинираните групи с незабравки, градински теменужки или лалета. При топла есен се вкореняват още през първите дни и може да започнат да цъфтят. Това не пречи да ги премествате и пресаждате, но изобилния цъфтеж ще закъснее и ще протече от март до юли. Ако оставите растенията на едно и също място няколко години, постепенно цветовете ще са по-малко на брой и ще издребняват. Затова при нашите условия, след като прецъфтят на втората година, обикновенно се изваждат и на тяхно място се засаждат летни цветя. Така градината постоянно е красива.
Когато желаете да получите семена, засаждате на редове при разстояние 50 см и на 20 см вътре в тях. Тъй като при узряване на семената се разпиляват лесно, събирайте ги през 2-3 дни. Откъсвайте тези съцветия, които напълно са завехнали.
Разстелете ги на тънък пласт на проветриво слънчево място. След като изсъхнат, ги почистете, отвейте ги от леките примеси и ги съхранете в сухо помещение. За сведение на производителите от 1 декар може да получите 2 кг семена.
Паричките са много ефектна украса, когато се отглеждат в сандъчета или в саксии на балкони. Съставете богата на хранителни вещества почвена смес от равни части чимовка, листовка и пясък. През октомври ги засадете по няколко, на разстояния 10/10 см. След засаждането веднага полейте. Поддържайте субстрата винаги влажен. Периодично разхроквайте повърхността му.
Изобилният цътеж може да започне от февруари и да продължи до юли.
Цветовете и листата обирайте и изсушавайте, защото това скромно цвете не е само красиво, но и много полезно. Съцветията и листата съдържат органични киселини, етерични масла, инолин и много витамини. Затова народната медицина ги препоръчва като отрачващо средство, при бронхити, чернодробни заболявания, жълтеница и ревматизъм. Те помагат и при запек. Дневната доза е три чаени лъжички изсушени и нарязани съцветия и листа. Да се накиснат в 150 г вода и да престоят 8 часа.
Освен вътрешно, паричките се озпълзват и външно под формата на компреси с отвара или като лапи. Към тях се прибягва при циреи, хемороиди, ревматизъм и най-вече при възпаление на гърдите у кърмачки – мастит. Болните места се налагат с лапи и се промиват с настойка.
Във всяко домакинство трябва да има на разположение винаги в градинката или поне в една саксия на балкона от това ценно за здравето ни цвете! За да се радвате на предлаганите от нас три сорта парички - бели, червени и розови е достатъчно само да си ги поръчате през он-лайн формата за поръчка от сайта ни или да ни посетите на място। Времето за засаждане на паричките е началото на октомври, а не през пролетта - масова грешка, която се допуска от повечето любители на цветята। Паричката и студоустойчиво растение, което харесва ниските температури и ако искате да се радвате на буйния му цъфтеж от края на февруари до края на май - засадете го през есента!

Няма коментари: