неделя, 20 юли 2008 г.

Градински теменужки


Градинска теменужка - Viola,Pansy
Уважаеми клиенти, очаквайте тази есен нови сортове градински теменужки, които ще бъдат в продажба за директно засаждане в градината или в балконски сандъчета от началото на октомври 2008година!
Пълния текст на статията за новите сортове, начина на засаждане и отглеждане - предстои!
Трицветната теменужка е често срещано градинско растение, което образува цели килими в синьо, пурпурно или лилаво, до тъмно розово, в различни комбинации. Те имат сравнително кратък живот, и са по принцип едногодишни или двугодишни.

Грижи

В средата на лятото някои видове теменужки започват да изглеждат доста рехаво и провлачено, затова е добре да бъдат подрязани до около 7.5 см. Това ще окуражи бързия растеж, а цъфтежът ще започне след няколко седмици.

Необходимо е често да се почистват от увехналите листа и цветове, което ще попречи на образуването на семена.

Място

Теменужките обичат богатата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор, които обикновено се добавят през пролетта. Не е необходимо допълнително да бъдат наторявани, това единствено би могло леко да засили развитието на листата. Би могло обаче през лятото да им се добави малко течен тор, съдържащ поташ, защото той благоприятства цъфтежа.

Теменужките могат да бъдат отглеждани и в сандъчета, но минималната им дълбочина следва да бъде 30 см. Поставят се на полу - сенчесто място, за да не изгарят от слънцето.

Размножаване

Вземете резници през август или ранния септември. Те трябва да бъдат с дължина 5 см.и да бъдат почистени от всякакви цветове или пъпки. Отстранете най – долните листа, оставете само 2 или 3 в горния край. Това се прави, за да не изсмукват излишните листа влагата от стеблото. Добре е да вземете резник точно от мястото, където е възела на листото, защото там са концентрирани веществата, които са отговорни за образуването на корени. Поставете резника в почва или вода. Изнесете ги на открито, на полусенчесто място Корените би трябвало да се появят след 3 седмици. Съвет на градинаряВнимавайте за листни въшки през лятото и през зимата, ако е по – мека, а ако откриете такива, веднага напръскайте с подходящ препарат. Пазете теменужките също от голи и обикновени охлюви

7 коментара:

Анонимен каза...

Теменужки ли? Те са наистина много красиви, защото са едни от малкото цъфтящи цвета, които радват очите ни през зимата! Но стига да не ви излъжат, както Федра-Аура ЕООД направи с нас, продавайки ни разсад с 2-3 листенца една седмица след направената заявка и то на цена от 50 ст. за коренче / не става дума за оформено цвете/ !!! Разсад, който ще цъфне може би едва през февруари-март, когато зимата ще е преминала и ще очакваме пролетните цветя. Да споменем също, че при заявени 100 коренчета пристигнаха с 5 по-малко!!!! Хубав сайт, с лъжливи обещания за доставки на цъфнали цветя до 24 часа! Лъжи, измамници, некоректни хора! ЖАЛКО!

Анонимен каза...

Неуважаеми варненски анонимки,

Това, че вие имате някакво мнение относно сайта ни си е Ваше право, което вече чухме с грубостите и заплахите Ви по телефона!!! Нашето мнение е, че не НИЕ ВИ ЗАБЛУЖДАВАМЕ, а вие явно прекарвате по цял ден в БЕЗДЕЛИЕ И БЕЗХАБЕРИЕ И СЕ ЧУДИТЕ КЪДЕ ДА ЗВЪННЕТЕ ПО СЛУЖЕБНИТЕ ТЕЛЕФОНИ безплатно при това... Съвсем коректни сме и ще третираме вашето писмо като СПАМ. При втори подобен случай на анонимно писмо, директно ще отправим оплакване с копие на писмото до собственика на Гранд Хотел ВАРНА за използване на инициалите му при частен спор, в който вие сте некоректната страна!!! Винаги, когато някой е АНОНИМЕН, той има причина да се крие - както вие трите се криете зад отдел МАРКЕТИНГ ... защо не си изписахте имената с конкретното оплакване ? Защо ли ? Защото злобата и липсата на всякакво аргументирано възражение ви карат да пишете подобни простотии. Но ... както вече ви пиша, ще се погрижа да уведомя собствениците на Гранд Хотел Варна, за какво се използва служебната поща и служебните телефони от три разбеснели се, които си позволихте да ме плюете по телефона. Спрете със спама!!! Спрете с глупавите си заплахи! В нищо не сте излъгани, напротив получили сте първокачествен разсад от сортове теменужка, която никъде не може да купите на такава цена! Никъде не сме упоменали, че ще получите разцъфтели теменужки, тези картинки показват сорта на теменужката, но защо ли водя задочен спор с предубедени хора ? Предупредени сте .

Анонимен каза...

Теменужки през зимата ? Тези трите наистина са зле ... и то много зле ... 0.50 лв за коренче ? - Та аз си купих за 1.20 лв от женския пазар в София. Вярно цъфнали бяха, но за почти два пъти по-скъпа цена Сигурно във Варна има някъде цъфтящи теменужки през зимата и ако има интересно ще ми бъде да разбера къде, имам едно идване до Варна през декември месец ...

Анонимен каза...

Daaaa, to kato pochnat zhenite da gi oblivat "dunavski vulni" skachat direktno ot puberteta v klimakteriuma ... iavno stava duma tochno za tova - tezhuk sluchai na menopauza i lipsa na vsiakakuv polov zhivot ... tuzhno, mnogo tuzhno ...

Анонимен каза...

Въпросната анонимна госпожа, която си е оставила тенденциозното мнение се казва Кинка Савова Рачева, работи в отдел Маркетинг на Гранд Хотел Варна. Разполагаме с телефонен запис на обидите и заплахите и, ето и последното и анонимно писмо изпратено разбира се от ... служебната и поща в неработния ден неделя:
От: marketing@grandhotelvarna.com
Тема: nekorektnost
Дата: 23 ноября 2008 г. 14:01:34 GMT+02:00
Кому: info@fedraaura.com
Уважаеми администратори на сайта,

Поздравяваме ви за чудесния сайт, с който така добре заблуждавате желаещите да се радват на цъфтящи цветя през зимата!

Моля, спрете да показвате цъфнали цветя, които нямате в наличност във вида, в който ги показвате! Престанете с тази интернет измама! Бъдете коректни и не заблуждавайте клиентите си!

Поздрави
3 излъгани клиентки

Дали по тази логика трябва да спрем да показваме цъфнали лалета, защото продаваме луковици за лалета, а пък тези "излъгани клиентки" ги искат цъфнали на луковиците с капчици роса по тях ? Знам отговора ... Кинка Рачева и анонимна компания ще го даде - те както разбрахте ВИНАГИ СА ПРАВИ,дори и да са седнали удобно в служебните въртящи се столове на отдел МАРКЕТИНГ в Гранд Хотел Варна и да раздават мнения, да пишат тук таме и анонимки ... та те са прави - гроздето е кисело ... като от баснята на Лафонтен ... Защо ли пък трябвало и транспорта на теменужките до вас с куриерската фирма вие да си заплатите ? - ами защото всеки го заплаща и за това ли не сте предупредени ? И аз поръчвам стоки през интернет и те идват до мен с наложен платеж и транспорта винаги е за моя сметка, така че не сте изключение... Вие сте пазарували "на едро" - поръчката ви беше точно за 100 коренчета теменужка на стойност 50 лв. Направихме си труда да ги отделим и надпишем по сортове и пратката беше придружена с фискален бон от касов апарат по всички изисквания на закона. Нека читателите на този блог да преценят ако имат представа какво означава пазаруване на едро и за какъв точно спор иде реч, аз лично се чувствам крайно омерзително, че може да съществува толкова нахалство и наглост без значение къде и в какви размери е показано то!
Г-жо Савова, ние няма да спрем да показваме цъфнали цветя, само защото вие така ни "нареждате". Аргументите ви са глупави и за това си позволих да ги представя на всички посетители на сайта, за да преценят точно те самите за каква "интернет измама" става дума! Нямате никакво право да ни давате квалификациите, които сте си позволила, защото ние сме ПРОИЗВОДИТЕЛИ и във всеки един телефонен разговор с вас сме ви споменавали, че става дума за разсад от НЕЦЪФНАЛИ теменужки. Защо другата година не се опитате да си ги произведете сама ? Ще се радвам да си закупя от вас ... примерно по 5 ст коренчето, за повече "ще ми е много скъпо" и ще напиша коментар може би в книгата за оплаквания и похвали на реномирания хотел , в който работите ...

лора арнаудова каза...

Не знам и нямам представа госпожата от Варна какъв проблем има точно,но аз ползвам услугите на тази фирма от години!Имам собствена фирма за кетъринг и организация на всякакъв вид празнества(фирмени партита,детски рожденни дни,сватби.....),в това ми начинание преди години ми трябваше добър партньор.Радвам се ,че го открив лицето на Федра-Аура ЕООД!Никога не съм имала проблем в работата си с тях!Дори спешни поръчки са ми били изпълнявани на момента....а какво е коствало това на фирмата...аз съм има благодаряна за това ,че винаги са насреща,коректни и точни са,а цветята които ми доставят са с уникални цветове и свежест!
Много от клиентите ми дори ме питат от къде и кой прави цветните композиции за техните тържества,някой от тях дори ми искат тел за връзка!
Не виждам защо някой така целенасочена петни името на една от малкото коректни фирми!!!Не е достойно г-жо да го правите!
А на всички служите ли на фирма Федра-Аура ЕООД отново ще благодаря за коректните ни отношение!С вас дълги години ще правим бизнес!Успехи!

Анонимен каза...

Трябвало е да попитате в каква фаза са тия разсади-и през есента може да си купите виола на пъпка/или с цвят/.Или да попитате кога е очаквания цъфтеж на разсада,за да си направите сметка дали Ви устройва.Разсад на 2-3 листенца се засажда наистина през есента в лехите,за да презимува успешно и в първите пролетни дни да зацъфти!